реферат структура кримінально правової норми

Кримінально-правова норма - законодавчо оформлені правила правомірної поведінки, що відрізняються особливою імперативністю вираження державної волі та тим, що призначені для регулювання відносин між. (Вступ до кримінального права). Т. В. Кленова визначає кримінально-правові норми як законодавчо оформлені правила правомірної поведінки, що відрізняються особливою імперативністю вираження державної волі та тим, що призначені для регулювання відносин між громадянами та державою в особі правозастосовчих органів, пов’язаних з фактами кримінально-протиправного діяння, покарання, а також звільнення від кримінально-правової відповідальності та покарання.


Кримінально-правова норма є основним елементом кримінального закону. Кримінально-правова норма - це загальнообов'язкове правило поведінки, яке встановлено державою і є обов'язковим для виконання під страхом застосування кримінального покарання. Практично кожна стаття складається з частин. Внутрішня структура кримінально-правової норми, як і будь-якої норми іншої галузі права, триланкова і складається з гіпотези, диспозиції та санкції. Гіпотеза - це частина кримінально-правової норми, яка вказує на умови застосування норми. Текстуально гіпотеза в більшості випадків починається зі слова «якщо» (напр, ст. 241 ч. 1 КК «.якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля»).


Тлумачення кримінально-правових норм та його види Тлумачення закону, в т.ч. кримінального, - це з‘ясування та визначення змісту правової норми, тобто волі законодавця, відображеної у прийнятому ним законі. Тлумачення кримінального закону поділяється на види залежно від суб‘єкта, способів та обсягів тлумачення. Банк рефератов содержит более 364 тысяч рефератов, курсовых и дипломных работ, шпаргалок и докладов по различным дисциплинам: истории, психологии, экономике, менеджменту, философии, праву, экологии. А также изложения, сочинения по литературе, отчеты по практике, топики по английскому. Полнотекстовый поиск.


Структура кримінально-правової норми Особливої частини включає в себе диспозицію і санкцію (норми Загальної частини кримінального права, по суті, являють собою гіпотезу для норм Особливої частини, тобто в перших описуються умови, при яких застосовуються другі). Диспозиція - частина кримінально-правової норми, в якій зазначаються ознаки суспільно небезпечного діяння, що є злочином. Види диспозицій: - Проста, в якій міститься лише найменування злочину, але нс вказуються його ознаки (наприклад, викрадення людини - ч. 1 ст. 126 КК РФ; притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.


Структура кримінально-правової норми Особливої частини КК. Кримінально-правова норма Особливої частини КК вміщує в собі диспозицію та санкцію (роль гіпотези статті Особливої частини КК виконує диспозиція). Диспозиція - це частина статті Особливої частини КК, у якій визначено певне діяння як злочин. Наприклад, в ч. 1 ст. 383 КК диспозиція виражена словами: "Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу дізнання про вчинення злочину" . Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.


Кримінально-правова норма, яка і всяка правова норма, має трьохланкову структуру: гіпотезу, диспозицію і санкцію. Гіпотезу, тобто умову, за якої застосовується правова норма, статті Особливої частини КК описують не текстуально, контекстуально, тобто вона розуміється як необхідна. Текстуально ж ці статті описують диспозицію та санкцію.


Структура кримінального закону. Структура кримінально-правової норми. 2015-07-14. 1160. Кримінально-правова норма - це загальнообов'язкове правило поведінки, яке встановлено державою і є обов'язковим для виконання під страхом застосування кримінального покарання. Практично кожна стаття складається з частин. В окремих випадках частина поділяється на пункти. Структура кримінально-правової норми. Гіпотеза - це частина кримінально-правової норми, яка вказує на умови застосування норми. Текстуально гіпотеза в більшості випадків починається зі слова «якщо» (напр, ст. 241 ч. 1 КК «.якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля»).


Кримінально-правова норма - це загальнообов'язкове державно-владний припис, що регулює кримінально-правові відносини і закріплене в КК. Запропонований критерій систематизації кримінально-правових норм не є єдиним. Поняття та структура норми вдачі Поняття, структура і види правових норм Поняття та види конкуренції положень різних кримінально-правових норм або всередині однієї норми Адміністративно-правові норми, нормативні акти та стосунки Диспозиція і санкція кримінально-правової норми Поняття і завдання кримінально-правової політики Поняття та види фінансово-правових норм Поняття, об'єкт, суб'єкти, форми та зміст кримінально-правових відносин Основні ознаки правових.


Характеристика Кримінального кодексу України. Структура кримінального-правової норми. 12 Следующая ⇒. Верховною Радою України 5 квітня 2001 р. був прийнятий новий Кримінальний кодекс України, що набрав чинності з 1 вересня 2001 р. Концептуальними положенням Кримінального кодексу є: 1) кримінально-правова охорона основ національної безпеки України, особи, її прав і свобод, власності й правового порядку від злочинних посягань; 2) закріплення єдності законодавчого встановлення кримінальної відповідальності (такі норми зосереджуються лише в Кримінальному Кодексі); 3) встановлення юридичного складу.


Кримінально-правова норма - встановлене державою загальнообов язкове правило поведінки, яке забороняє вчинення певних діянь під загрозою застосування покарання за його порушення. Структура статей особливої частини КК України: Гіпотеза – частина норми, яка визначає умови, за яких почне діяти заборона (зустрічається не в усіх конструкціях)


Структура кримінально-правової норми. Cостав и структура доходов федерального бюджета России. I. Сущность речевой деятельности и ее структура. II. За структурою норми Загальної частини відрізняються від норм Особливої частини, оскільки, перші зазвичай, складаються з гіпотези та диспозиції, а норми Особливої частини - із диспозиції та санкції (крім норм-дефініцій (разясняющих) і норм про звільнення від кримінальної відповідальності (поощряющих); Між тим, деякі науковці виділяють у структурі норми Особливої частини і гіпотезу.


Кримінально-правова норма, як і будь-яка правова норма, має три-ланкову структуру:гіпотезу, диспозицію і санкцію. Гіпотезу, тобто умову, за якої застосовується правова норма, статті Особливої частини КК описують не текстуально, а контекстуально, бо розуміють її як необхідну. Текстуально ж ці статті описують диспозицію та санкцію. Норми Загальної частини санкцій не містять. Диспозиції у кримінально-правових нормах Особливої частини описують стандарти забороненої (злочинної) поведінки певного виду.


Спiрним питання про структуру кримiнально-правової норми являється тому, що вона дещо не пiдходить пiд класичну структурну формулу, котра складає елементи правової норми. Як вiдомо, прийнято дiлити всяку правову норму на три складовi частини: гiпотезу, диспозицiю та санкцiю. Гiпотеза вказує на тi фактичнi обставини, за наявностi котрих належить виконувати вiдповiдне правило поведiнки. Диспозицiя формулює саме правило поведiнки. Ця частина й визначає сутнiсть норми. Однак в дiйсностi жодна з норм кримiнально права не формулювалась таким чином.


§ 5. Структура кримінально-правової норми: У загальній теорії права прийнято виділяти три елементи норми права: гіпотезу, диспозицію і санкцію. Однак жодна кримінально-правова норма не містить термінологічес-кой окреслення всіх трьох елементів: в статтях Загальної частини немає санкцій і часто немає. § 5. Структура кримінально-правової норми. У загальній теорії права прийнято виділяти три елементи норми права: гіпотезу, диспозицію і санкцію. Однак жодна кримінально-правова норма не містить термінологічес- кой окреслення всіх трьох елементів: в статтях Загальної частини немає санкцій і часто немає гіпотез; статті Особливої частини "замовчують" про гіпотези.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

галузеві комунальні норми україни норми часу на роботи з озеленення №27 від 05.02.2004

зошит для практичних робіт з хімії 9 клас

реферат на тему особливості філософії нового часу