курсовую концепція соціальної мобільності питирима сорокіна

Питирим Сорокін про мобільність. У 1927 р. у Нью-Йорку П. Сорокін видав працю "Соціальна мобільність", у якій формулює завдання, основні поняття і принципи дослідження різноманітного руху індивідів у неоднорідному соціальному просторі. Мобільність П. Сорокін визначав як перехід, переміщення соціального об'єкта з однієї позиції на іншу. Соціальним об'єктом можуть бути індивід, група, радіо, автомобіль, мода, ідеологічна доктрина, коротко кажучи, всі продукти людської діяльності. У суспільстві з ними відбуваються найрізноманітніші метаморфози: вони старіють, занепадають, стаю.


Я вважаю роботи Питирима Сорокіна про соціальної мобільності ісоціальної стратифікації найбільш важливими за всю історію російськоїсоціології. Він торкнувся найголовніші проблеми суспільства, які до ньогоще ніхто не зачіпав. Я з усією впевненістю можу заявити, що Питирим Сорокін є самим головним російським соціологом, чиї праці продовжуютьмати величезне значення в сучасній не тільки російської, але і зарубіжноїсоціології. Список літератури: 1. Кукушкіна Є.І. «Питирим Сорокін - вчений, педагог, організатор науки і громадський діяч»// Вестник МГУ, серія 18. «соціологічна політологія», 1999р., № .


План: Питирим Сорокин как великий ученый и организатор науки. Теория социальной мобильности: А) положение личности в социальном пространстве; Б) формы и типы социальной мобильности . Банк рефератов содержит более 364 тысяч рефератов, курсовых и дипломных работ, шпаргалок и докладов по различным дисциплинам: истории, психологии, экономике, менеджменту, философии, праву, экологии. А также изложения, сочинения по литературе, отчеты по практике, топики по английскому. Полнотекстовый поиск.


Питири́м (Пітирим) Олекса́ндрович Соро́кін (рос. Питири́м Алекса́ндрович Соро́кин, англ. Pitirim Alexandrovich Sorokin) — американський соціолог і культуролог родом з Росії. Відомий розробками теорії соціокультурної динаміки та теорії революції. Один з основоположників теорій соціальної стратифікації і соціальної мобільності. Суттєвими є зусилля Сорокіна на посаді декана факультету соціології Гарвардського університету щодо інституціоналізації соціології не лише як науки, а і як предмета викладання у.


Соціологічні погляди П.Сорокіна. Пітирим Сорокін (1889-1968 pp.) - російсько-американський учений, внесок якого в соціологію ототожнюють із внеском М. Коперніка у природознавство. П. Сорокін у 20-ті pp. XX ст. був висланий із Росії разом з іншими інтелектуалами (ученими, суспільними діячами, що становили небезпеку для ленінського курсу). Поєднуючи макро- та мікросоціологічний підходи до пояснення суспільства, П. Сорокін створив теорію соціальної стратифікації та соціальної мобільності, котра дотепер не втратила своєї актуальності. Він піддає нищівній критиці пролетарське розуміння рівності як знищення класів.


Соціологія Питирима Сорокіна. Соціального мислителя Питирима Олександровича Сорокіна (1889-1968) нерідко називають американським соціологом російського походження. Це не зовсім вірно: не дивлячись на те, що П. А. Сорокін був висланий з Росії в 1922 р і прожив в США 45 років, як соціолог, який міцно займає місце в десятці провідних соціологів світу, він сформувався в Росії. Вплив цих концепцій на світогляд Сорокіна в кінці кінців вилилося в концепцію неопозитивізму , яку він відстоював і розвивав вже в нових історичних умовах XX століття, на новому рівні розвитку науки, в тому числі соціології. Ця ідея знайшла своє продовження в теоріях соціальної стратифікації і соціальної мобільності .


Основні положення соціологічних концепцій. Питирима Сорокіна. Становлення теоретичних поглядів. Система соціології П. Сорокіна. Наукові концепції П. Сорокіна. ВИСНОВОК. Проблеми соціокультурної динаміки і соціальної мобільності розкриваються Сорокіним також у книзі «Соціальна і культурна мобільність». Ця праця вважається класичним підручником з теорії соціальної мобільності і стратифікації. У ньому вперше введені такі терміни, як «соціальний простір», «вертикальна і горизонтальна мобільність», які стали потім загальновживаними.


Відповідно до класичного визначення Питирима Сорокіна соціальна мобільність становить рухливість будь-яких соціальних об'єктів. П. Сорокін рішуче і, як показала подальша еволюція соціологічного знання, не без переконливих підстав пов'язав дослідження мобільності та стратифікації. По суті вивчення мобільності стало чи не основним способом вивчення стратифікаційних систем. Відносно недавній узагальнюючий огляд досліджень порівняльних міжнаціональних проблем стратифікації Генцбума (Ganzboom), Треймана (Treiman) і Алті (Ultee) виходив саме з цієї тези [1]. У подальшому викладі використані положення саме цієї усе ще корисної роботи з посиланнями, наведеними там же.


Чтобы скачать курсовая "Теория социальной мобильности Питирима Сорокина" необходимо зарегистрироваться на сайте. Код: скачать. Все права в отношении работы "Теория социальной мобильности Питирима Сорокина" и/или содержимого работ принадлежат их законным правообладателям. Администрация сайта не несет ответственности за возможный вред и/или убытки, возникшие или полученные в связи с использованием работы "Теория социальной мобильности Питирима Сорокина" и/или содержимого работы "Теория социальной мобильности Питирима Сорокина". Регистрация на сайте. Добавить в коллекцию.


Концепція соціальної (політичної) стратифікації П. Сорокіна - Політологія у запитаннях і відповідях - охоплює основну політологічну проблематику, включену до навчальних програм з політології вищих навчальних закладів. Висвітлено питання політичної теорії, практики суспільного життя, політичної діяльності. Для студентів вищих навчальних закладів.


Під соціальною мобільністю П. А. Сорокін розумів будь-соціальне переміщення індивідів, соціальних груп і культурних цінностей. Щодо соціальної мобільності індивідів він запропонував розрізняти горизонтальну і вертикальну мобільність. Горизонтальна мобільність передбачає перехід індивіда з однієї соціальної групи або сфери суспільного життя в іншу зі збереженням існуючого соціального статусу, але зі зміною соціальної ролі. Вертикальна мобільність пов'язана з переміщенням індивіда з одного соціального шару в інший зі зміною соціального статусу і соціальної ролі. Залежно від напрямку вертика.


Розділ 1. Концепція соціокультурної динаміки П.Сорокіна. Становлення П.О.Сорокіна як вченого. Питирим Сорокін народився в 1889 році в селі Тур'я Яренского повіту Вологодської області. Був названий на честь єпископа Питирима, визнаного місцевим святим. Питирим Олександрович завжди виявляв цікавість до знань, в 1902 році він вступає, а в 1904 закінчує двокласну школу й вступає до трикласної школи. Однак закінчити її він не встигає у зв'язку з арештом, який пішов слідом за його захопленням революційною діяльністю. У в'язниці (1906-1907 рр.) він знайомиться із працями Лаврова, Михай.


Соціальна стратифікація і мобільність3.3 Теорія соціокультурної динаміки4. «Моя філософія – інтегралізм» П. Життя, так як і творчість Сорокіна присвячені дослідницьким роботам у вітчизняній і закордонній історично-соціологічній літературі. Традиційно, творчу діяльність Сорокіна поділяють на два періоди – російський (з початку 10-х по 1922р.) і американський.


В історію соціологічної думки Питирим Олександрович Сорокін увійшов як творець інтегрального напряму в сучасній соціології, теорії соціальної стратифікації і соціальної мобільності, концепції флуктуації соціокультурних систем. Об’єктом дослідження виступає власне Питирим Олександрович Сорокін як видатний науковець. Предметом дослідження є інтегральна соціологія Питирима Сорокіна та теорії, що її складають. Мета роботи – теоретичний розгляд питання про інтегральну соціологію російсько-американського соціолога. Мета роботи передбачає наступні завдання: - Визначити вплив життєвого шляху на формув.


Подальше вивчення процесів соціальної мобільності в суспільстві Сорокін продовжує в теорії соціокультурної динаміки. Особливу увагу при вивченні соціокультурних змін, Сорокін відводить логіко-значеннєвому і каузально-функціональному методам дослідження, що тісно взаємопов'язані. Сорокін постійно підкреслює, що відмінності між категоріями "культурний" і "соціальний" дуже умовні і відносні. Так, як і при розгляді культурного феномена, Сорокін починає аналіз соціального простору з вичленовування найпростішого елемента, з якого складається будь-яка соціальна система, група чи організація, що складає їхню "тканину", їхню "структуру".


«Соціальна мобільність». Сорокін є одним з родоначальників теорії соціальної стратифікації та соціальної мобільності. Теорія соціальної стратифікації, висуваються ті чи інші критерії поділу суспільства на соціальні верстви, групи, служить методологічною основою для формування теорії соціальної мобільності. Ця зміна індивідом чи групою соціального статусу, місця, що займає в соціальній структурі суспільства. 2) Питиримом Сорокіним розроблена теорія хвилеподібною соціокультурної динаміки. Культури рухаються силами, закладеними в них самих, просто тому, що така їх природа, - вважає Сорокін. Сорокін ілюструє свою концепцію сумарними статистичними даними.


У центрі уваги Питирима Сорокіна завжди знаходилися людина, суспільство і культура. Будучи за походженням російською людиною П. Сорокін приділяв Росії величезна увага. Однак на батьківщині аж до 60-х років ХХ століття не тільки не перевидавалися його книги, видані в Росії до 1922 року, але також не була перекладена і видана жодна книга його американського періоду. Актуальність вивчення творчості П.А. Сорокіна викликана перш за все новим етапом у розвитку російського суспільства, прагненням осмислити власне наукова спадщина, визначити майбутнє держави. У центрі уваги Питирима Сорокіна завжди знаходилися людина, суспільство і культура.


Класиком теорії соціальної мобільності вважають російсько-американського вченого П. Сорокіна, котрий запровадив відповідний термін у науковий обіг. Найвідоміші дослідники цієї проблеми - американці Б. Барбер, Л. Уорнер, а також авторитетний соціолог сучасності - англієць Д. Голдторп. Останній створив методики дослідження мобільності, вивчаючи англійське суспільство. У сучасній науці розрізняють два види соціальної мобільності: • горизонтальна - передбачає перехід індивідів з однієї соціальної групи до іншої без зміни соціального статусу; • вертикальна — передбачає перехід індивіда з однієї гру.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

галузеві комунальні норми україни норми часу на роботи з озеленення №27 від 05.02.2004

зошит для практичних робіт з хімії 9 клас

реферат на тему особливості філософії нового часу