категорії та закони соціології реферат

Класифікація соціологічних законів. Поняття і специфіка соціологічних категорій. Типологія і зміст соціологічних категорій. Соціологічні закони визначають відносини і зв'язки між різними індивідами й спільнотами, виявляючись у їхній діяльності. Це, перш за все, "відносно стійкі і систематично відтворювані відносини і зв'язки між народами, націями, класами, різними соціально-демографічними і соціально-професійними групами, а також між суспільством і соціальною організацією, суспільством і трудовим колективом, суспільством і родиною, суспільством і особистістю, містом і селом, соціальною організацією й особистістю і т. ін." [7, с.75].


Соціологічні категорії - це основні і найбільш загальні поняття соціології, відображають соціальну реальність як певну цілісність в її становленні та розвитку. У той же час ці поняття виражають сутність самого процесу соціологічного пізнання, його методів та механізмів функціонування. Закони соціології за своєю природою є соціальними. Соціальний закон - це вираз істотних загальних і необхідних зв'язків соціальних явищ і процесів, насамперед зв'язків, що виникають в результаті спільної діяльності людей, їх груп і об'єднань. До числа соціальних відносяться, наприклад, закони індустріалізації та урбанізації суспільства, соціальної мобільності та міграції, соціальної дезорганізації, інтернаціоналізації суспільного життя та ін.


Тому і система категорій та законів соціології буде тим конструктивніше і ефективною, якщо вона враховує ці два моменти соціального пізнання. Отже. категорії, поняття кожної науки відображають передусім якість об'єктивної реальності, яка є об'єктом даної науки. Специфіка об'єкта і предмета науки визначає специфіку категорій (понять) даної науки. Ядро всякої науки складають її закони. Закон - це суттєва зв'язок або суттєве відношення, що володіє загальністю, необхідністю і повторюваністю за даних умов. Соціальний закон - це вираз істотною, необхідного зв'язку соціальних явищ і процесів, перш за все зв'язків соціальної діяльності людей або їх дій. Наші реферати - це учбовий матеріал для школярів і студентів.


Соціологічні закони і категорії. 3.1. Сутність і зміст соціологічних законів. Важко уявити собі людину, цілком вільну у своїх діях, у формуванні своїх особистісних цілей і у виборі альтернатив поведінки. Під законом у соціології розуміється внутрішній істотний зв'язок (чи відношення) явищ і процесів, що обумовлює їхній необхідний розвиток і якому притаманні загальність, необхідність і повторюваність при відповідних умовах. Наприклад, на ярмарок люди ходять не випадково, їхня дія підлегла закону попиту та пропозицій і т.ін. Отже, з одного боку, — закон завжди універсальний, він відображає і виражає спосіб існування об'єктивної реальності, її стійку внутрішню і якісну визначеність.


на тему: „Закони та категорії соціології ” ЗМІСТ с. ВСТУП….3. 1. Об’єкт соціології та її зв'язок з іншими науками.….4. 2. Закони соціології ….….….7. 1.Об’єкт соціології та її зв'язок з іншими науками. Соціологія — соціальна наука, що досліджує (вивчає) соціальні закони та процеси, що поєднують (чи роз'єднують) людей як членів суспільства або окремих груп, організацій (об'єднань). Термін "соціологія" походить від двох слів: латинського societas - суспільство та грецького ????? - вчення, знання, наука.


Загальні закони соціології — предмет вивчення філософії. Специфічні закони соціології — вивчаються саме соціологією і становлять її методологічну основу. Але тут варто відзначити, що ставлення соціологів до соціальних закономірностей і законів дещо змінилось. Якщо раніше дослідники вважали, що соціологія — наука про закони розвитку та функціонування суспільства, а соціальний закон — це незалежний від суб'єкту типовий зв'язок, що повторюється, характер якого визначається змістом та напрямком соціального зв'язку та розвитку на будь-якому рівні соціальної організації, то тепер соці.


Категорії і закони соціології. Gigabit Ethernet на кручений парі категорії 5. I.4.2) Закони. Соціологічні закони виникають, виявляються і реалізуються тільки в результаті масової практичної діяльності і через діяльність людей. Люди, в свою чергу, не можуть скасувати дії соціологічних законів. Вони здатні лише використовувати (прискорювати або сповільнювати) їх дію в своїх інтересах. Як і закони природи, соціальні закони діють незалежно від волі і свідомості людей, є результатом цілеспрямованих послідовних дій більшості індивідів у соціальних ситуаціях та об'єктивних зв'язках.


Закони і категорії соціології. Макро- та мікросоціологічні рівні. Функції та методи соціології. Місце соціології в системі суспільствознавства, її зв'язок з іншими науками. Структура соціологічного знання і теоретична соціологія. Спеціальні соціологічні теорії, прикладна соціологія. Предмет і об'єкт соціології. Намагання пізнати, осмислити суспільство, реалізувати своє ставлення до нього супроводжувало людство на всіх етапах його історії. На цій хвилі й постала у 30-х роках XIX ст. соціологія як наука про функціонування і розвиток суспільства та його структурних елементів. Термін «со.


Закони та категорії соціології. Маючи об'єктом вивчення суспільство, соціологія виявляє у зв'язках, відносинах між людьми багато чого загально необхідного, незмінного, стійкого, повторювального. Такі зв'язки та відносини, що мають переважно причинно-наслідковий характер, дістали назву закономірних, а в науці позначаються поняттям "соціальний закон". Соціальні закони - це вираження істотних, необхідних, систематично відновлюваних відносин як у середині соціальних явищ та процесів, так і між ними. Поняття(категорії) соціології— це форми мислення, які відображають найбільш суттєві властивості, сторони, відношення предметів, явищ і мають вираження у мовній формі. Серед базових категорій виокремлюють наступні


Соціальні закони визначають відносини між різними індивідами та спільнотами, виявляючись в їх діяльності. Це — відносини між народами, націями, класами, соціальне-демографічними і соціально-професійними групами, містом і селом, суспільством і соціальною організацією, су. Соціологія — наука про становлення, розвиток функціонування суспільства, його елементів, соціальних відносин і соціальних процесів, про механізми і принципи їх взаємодії. Будучи нефілософською наукою, спираючись на узагальнення соціальних чинників, соціологія визначає свій предмет на рівні макротеоретичного аналізу. Тому вона тісно пов'язана з соціально-філософським рівнем знань.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

галузеві комунальні норми україни норми часу на роботи з озеленення №27 від 05.02.2004

зошит для практичних робіт з хімії 9 клас

реферат на тему особливості філософії нового часу